Intrebari Frecvente

1. Cum putem identifica un rulment daca nu se mai poate citi nimic pe inelele lui?

Raspuns:

Atunci cand inscriptionarea de pe un rulment este stearsa sau neclara, pentru identificarea lui se vor comunica urmatoarele date: diametrul interior d, diametrul exterior D, latimea inelului exterior C, latimea inelului interior B, forma constructiva a corpurilor de rostogolire (bile, role conice, role butoi, role cilindrice, role ac), forma suprafetei exterioare a inelului exterior, cilindrica sau bombata, tipul etansarii, cu sau fara contact (2RS sau 2Z), date referitoare la aplicatie.

Daca rulmentul este spart, datele de mai sus se pot masura pe suprafetele de asezare a pieselor conjugate, arbore, respectiv carcasa. 

2. Cum putem identifica un rulment radial-axial cu role conice cu dimensiuni in inch?

Raspuns:

Rulmentii cu role conice si dimensiuni in inch au o inscriptionare de identificare atat pe inelul interior cat si pe inelul exterior. Rulmentul nu poate fi identificat daca se cunoaste numai unul din aceste simboluri deoarece exista mai multe posibilitati de combinare intre inelele interioare si cele exterioare. Din acest motiv, daca se cunoaste doar unul din coduri, trebuie indicata cealalta dimensiune, respectiv diametrul interior sau exterior. 

3. Ce simbolizeaza C3 si cand se foloseste ?

Raspuns: 

C3 este simbolizarea standard pentru joc radial mai mare decat normal. Se utilizeaza atunci cand:

temperatura in functionare poate atinge valoarea de 150°C, pentru rulmentii radiali cu bile ce echipeaza lagarele unui motor electric, pentru rulmentii cu diametrul interior >250mm din considerente de montaj, pentru a mari turatia maxima de functionare cu pana la 15% din turatia nominala a rulmentilor radiali cu bile. 

4. Cum se citeste simbolizarea inscrisa pe un rulment? 

Raspuns:

Pe un rulment se gasesc urmatoarele inscrisuri: marca, tara de origine, simbolul rulmentului cu toate prefixele si sufixele, un grup de cifre sau litere si cifre care este un cod intern al producatorului si care specifica anul de fabricatie, lotul, etc. Pentru a cere un rulment este suficient sa se indice codul rulmentului si eventual marca lui (brandul). Nu se vor citi in continuarea simbolului rulmentului si codul de producator, acestea fiind separate de un spatiu suficient de mare.

Pentru rulmentii de precizie pentru brose se trec suplimentar pe inelele interioare si exterioare valorile maxime ale batailor radiale. 

5. Cum se identifica un lagar din fonta sau din tabla cu rulmentul integrat? 

Raspuns:

Astfel de lagare au un cod inscriptionat pe carcasa si unul pe rulment. Codul de ansamblu este cu totul altul.

In cazul in care aceste coduri nu se pot citi, se vor indica urmatoarele detalii:

 • diametrul arborelui pe care se monteaza rulmentul;
 • forma constructiva a lagarului: cu talpa, cu prindere in doua gauri, flansa patrata sau rotunda cu prindere in 4 gauri, ovala cu prindere in doua gauri, triunghiulara cu prindere in trei gauri, lagare intinzatoare rola banda, etc.;
 • materialul lagarului: fonta, tabla, material plastic;
 • distanta intre gaurile de prindere sau diametrul de asezare al lor;
 • distanta de la talpa lagarului la axa de simetrie a arborelui.

6. Cum se simbolizeaza corect o curea trapezoidala?

Raspuns:

Definirea corecta a unei curele trapezoidale se face prin simbolul curelei, dat de baza mare a trapezului B si inaltimea acestuia, H, si specificatia lungimii interioare Li, a lungimii primitive Ld, Lp sau Lw, sau a lungimii exterioare a curelei La. Simbolizarea corecta va fi B x H x Li (La, Lw). 

7. Cum putem identifica o curea trapezoidala? 

Raspuns:

In cazul in care nu se mai poate recunoaste simbolizarea curelei inscrisa pe suprafata exterioara a acesteia, pentru identificarea ei sunt necesare urmatoarele date:

 • baza mare a trapezului B in mm;
 • inaltimea trapezului, H in mm;
 • lungimea masurata pe suprafata exterioara a curelei La in mm.

Se va specifica de asemenea daca cureaua este crenelata la interior. 

8. Cum putem identifica un lant de tip Gall? 

Raspuns:

Pentru identificarea unui lant Gall se vor specifica urmatoarele dimensiuni:

 •    pasul in mm, distanta  dintre centrele a doua role consecutive;
 •    diametrul rolei;
 •    latimea rolei (distanta interioara intre cele doua eclise).

Se va specifica de asemenea si numarul de randuri.